• Meniu
  • Meniu

Impresii din Sicilia

Dacă vrei să petreci câteva zile în estul Siciliei îți lăsăm pentru inspirație materialul următor în care am cuprins și experiența noastră de 4 zile, de acum două luni, în 3 orașe din Sicilia: Catania, Taormina și Siracusa.

Harta Siciliei

Catania – al doilea oraș ca mărime din Sicilia, după Palermo

Am plecat din București către Catania cu o cursă low-cost WizzAir, în jurului orei 6 dimineața. Am ajuns pe Aeroportul Fontanarossa din Catania, în aproximativ 2 ore și 20 de minute, aeroport situat în suburbia orașului de unde am luat autobuzul ALIBUS pentru o călători de 20 de minute către hotelul unde am fost cazați. Programul și prețurile le regăsiți pe site-ul AMT.

Am primit o vreme foarte frumosasă chiar dacă am fost la mijlocul lunii martie, cu mult soare și temperatura între 18 – 22 de grade Celsius, un început de primăvară perfect!☀️ Am cărat degeaba umbrela cu noi 🙁

Autobuzul ALIBUS ne-a lăsat foarte aproape de hotel, fix pe cel mai cunoscut bulevard din Catania – Via Etnea, de unde poți admira vulcanul Etna. În ceea ce privește cazarea, am ales să ne cazăm în oraș, la Hotel Sofia, localizat foarte aproape de centru, pe Via Etnea, pentru a fi aproape de toate obiectivele din oraș. Am beneficiat și de mic dejun, specific italienesc, constând dintr-un cappuciono (sau orice alt tip de cafea) și un croissant la alegere (sau alt produs de panificație) la cafeneaua de lângă hotel – Siducci. A fost primul hotel de 3 stele la care ne-am cazat și am avut semnal full la Wi-Fi. Am avut și norocul ce e drept să stăm fix în camera de lângă routerul wireless.

De la Stazione Centrale am luat trenul către Taormina și către Siracusa, care sunt la aproximativ 50 de minute, respectiv o oră distanță de Catania. Detalii despre programul trenurilor și prețurile găsiți pe TRENITALIA. Noi am ales să mergem către Taormina și Siracusa cu trenul pentru că am stat doar câteva zile si era cel mai eficient. Nu recomandăm închierierea unei mașini decât dacă sejurul dvs. include cel puțin o săptămână. Altfel, vă spunem cu mâna pe inimă că este mai rentabil cu trenul sau autobuzul. În plus, să știți că aproximativ 80% din mașinile din Sicilia sunt atinse, pentru că majoritatea străzilor sunt înguste și lipsite de locuri de parcare, motiv pentru care parcarea în Sicilia se face de multe ori la milimetru. Bineînețeles că există și parcări private, pentru care veți plăti 10- 15 euro pe zi.

Catania

Atracția principală din Catania o reprezintă vulcanul Etna, situat la aproximativ 25 km de oraș.

Odată ajunși în Catania, am ales să vizităm centrul orașului la pas. Nu este mare lucru, se poate face lejer în 6 ore, dar este recomandat dacă dorești să scanezi un pic zona și de ce nu să găsești o gelaterie, un restaurant sau chiar un magazin de shopping. Pentru această plimbare recomandăm Via Etnea, locul în care le poți găsi pe toate. Una dintre cele mai cunoscute patiserii din Catania – Savia, se află chiar vizazi de intrarea principală a parcului Bellini. În cazul în care cauți o gelaterie, îți recomandăm Stecco Natura sau Mantegna – dacă ești fan Magnum și vrei o înghețată cu un topic special. Cum vizita în Sicilia nu se poate termina fără a încerca câteva fructe de mare, îți sugerăm să cumperi ceva de la Scirocco Sicilian Fish Lab, dacă bugetului tău este unul redus, sau de la Ristorante i crociferi pentru cei dornici să scoată mai mult din buzunar.

Sea Cone without fish bones – Scirocco Sicilian Fish Lab

Până pe la prânz, poți alege să faci o plimbare prin Catania și să vizitezi Piața de pește din oraș. Merită! Localnicii vin aici pentru a vinde pește proaspăt și la prețuri de producător. Există loc și de negociat dacă chiar vrei să cumperi ceva. Pe lângă pește, vei găsi și tot felul de brânzeturi, legume sau niște măsline WOW! Îți lăsăm câteva poze pentru delectare…

Piața de pește, legume, fructe, brânzeturi și multe alte bunătăți
Masline de sicilia
Lămâi și portocale de Sicilia

Taormina – Perla Siciliei

Taormina este la 55 km distanță de Catania de unde, în funcție de experiența pe care ți-o dorești, poți alege trenul din Stazione Centrale (opțiune aleasa și de noi) sau autobuzul direct de la aeroport, mai multe detalii aici sau poți închiria o mașină pentru a experimenta haosul sicilian.
Dacă alegi să închiriezi o mașină trebuie sa cauți o parcare cu plată apropiată de hotel pentru că sunt puține spații de parcare publice, mai exact cele marcate cu albastru, pe straduțele din oraș.

Ce poți vizita în Taormina? Pentru vizitarea orașului nu ai nevoie de mașină, cu încălțari comode poți descoperi la pas toate obiectivele.

  • Piața IX Aprilie este principala piață din Taormina, din care poți vedea o priveliște superbă, poți sta la o cafea sau admira o serie de biserici vechi din oraș.
  • Corso Umberto este strada care leagă Porta Messina de Porta Catania, de-a lungul căreia vei găsi numeroase magazine de haine, restaurante și gelaterii.
  • Teatro Greco reprezintă unul dintre cele mai conservate monumente grecești din Italia și chiar din lume.
  • Isola Bella reprezintă o insulă foarte mică de pe care poți petrece câteva clipe intime alături de persoana dragă.
  • Park Giovanni Colonna este grădina publică din Taormina. Din punct de vedere al dimensiunii este destul de mică, dar foarte cochetă.
  • Palace Dukes of Santo Stefano. Pentru acest obiectiv vei avea de urcat aproximativ 200-250 de metri, prin intermediul unor scări. Când am fost noi, era în renovare, așa că ar fi bine să vă interesați dacă doriți să îl vedeți.
Piața IX Aprilie
Din nou, piața IX Aprilie
Vedere către Etna
Biserica Santa Caterina – stil baroc
Piazza del Duomo – Catedrala San Nicola
Isola Bella

Siracuza – unul dintre cele mai vechi orașe din lume

În comparație cu Taormina, Siracuza nu este o locație atât de populară turiștilor. Înființat în anul 733 î.C. de coloniști greci, a fost unul dintre cele mai bogate și mai puternice orașe ale Greciei Mari. Este orașul lui Arhimede care și-a găsit moartea în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului. În 212 î.C. a fost cucerit de romani.

Dacă alegi să vizitezi Sicilia, te sfătuim să îți dedici o zi și vizitării acestui orășel. Iată de ce:

  • Teatrul grec din Siracuza. Și în acest orașel există un teatru grec, mai puțin conservat ce e drept.
  • Templul lui Appolo. Am avut niște momente în vacanța asta în care am zis că suntem în Grecia, nu în Italia. 🙂
  • Piazza Duomo – cea mai mare piață din Siracuza.
  • Castelul Maniace – o fortificație construită de împăratul Frederick al II-lea în jurul anilor 1232 – 1240. De aici poți admira o priveliște de vis asupra mării Ionice.
  • Gelateria Artigianale Belfiore Gelato e Cioccolato – pur și simplu WOW! Una dintre cele mai bune înghețate pe care am mâncat-o vreodată și nu exagerăm!
  • Pizzeria Castello Fiorentino – aici am mâncat o pizza (cu anșoa) foarte bună și am descoperit că unul dintre ospătari era român, din Râmnicu Vâlcea – Alex. Vă va povesti multe lucruri despre oraș, dacă alegeți să serviți o masă aici.
Un gelato de la Belfiore Gelato e Cioccolato
Castello Fiorentino
Castello Fiorentino
Catedrala Sfânta Maria delle Colonne
Castelul Maniace

La întoarcere am zburat tot cu WizzAir, dar de această dată zborul a fost ceva mai animat, fiind presărat cu ceva turbulențe, dar până la urmă totul s-a încheiat cu bine. Am rămas cu regretul că nu am putut vizita toată Sicilia, dar cumva ne așteptam la asta având în vedere că am planificat doar 4 zile. Credem că îți trebuie aproximativ două săptămâni pentru a vizita toată insula. Cu siguranță urmează partea a doua…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *