Așa cum am promis, urmează ca aproape în fiecare duminică să revenim cu un articol din seria “Atelierul de călătorii”, serie prin care dorim să le prezentăm oamenilor conceptul vacanțelor de tipul DIY – Do It Yourself și să îi facem mai perceptibili și mai apropiați de acesta. Astăzi, vom încerca să explicăm pe larg acest concept și să prezentăm câțiva din actorii ce pot fi de folos în momentul în care decizi să aplici acest concept pentru următoarea ta vacanță.
Se pretează conceptul Do It Yourself pentru mine?
Majoritatea oamenilor din lumea asta nu se pricep să își rezerve și să își gestioneze o vacanță, așa că apelează la o agenție de turism, prin intermediul căruia sunt îndrumați și beneficiază de un traseu foarte detaliat. Ați văzut Fabrica de bani? Așa cum Profesorul a planificat acolo toate detaliile unei lovituri de succes, așa reușește și o agenție de turism să îți planifice vacanța ta. Dar cum toate au un cost în viață, serviciile unei agenții bune costă, pentru că în spatele ei stă o echipă de oameni, care lucrează pentru tine. Partea cea mai proastă când lucrezi cu o agenție de turism nu este neapărat că vei da mai mulți bani, hai să zicem că până la urmă banii nu sunt o problemă. Din păcate, alegând mereu o agenție, nu vei învăța niciodată cum stau lucrurile, vei fii mereu legat de acesta. Mereu cineva va trebui să te ajute, să te îndrume. Nu cred că există un bucureștean care să nu fi cumpărat ceva, pentru casa lui, de la IKEA. De multe ori, a cumpăra de la IKEA este o adevărată plăcere. Nu pentru că vin cu prețuri mai mici, ci pentru că de fiecare dată când îți cumperi un mobilier de la ei, te pun să îl asamblezi tu. Pentru mine, de multe ori asta e o plăcere. La început e într-adevăr mai dificil, trebuie să citești instrucțiunile paragraf cu paragraf, dar mai târziu îți dai seama că devii experimentat, începi ușor – ușor să le asamblezi fără nicio documentație. Pur și simplu intuiești, recunoști mecanismele…
De multe ori, oamenii simt o bucurie imensă atunci când reușesc să își planifice singuri o vacanță. Știm că este greu la început, dar să știți că nu sunteți singuri, mereu cineva e alături de voi. În cazul acestui concept – Do It Youself, în preajma ta, sunt milioane de site-uri, blog-uri, oameni care te pot ajuta și îndruma în cazul în care dorești o vacanță în Mauritius, Africa de Sud, Sudan, Kenya sau ale tărâmuri mai puțin cunoscute. Și partea cea mai bună din această poveste este că totul este oferit gratuit, nu trebuie decât să cauți, să ceri, să întrebi. Vrei să pleci în Cipru?! Ai văzut o ofertă tentantă, ai citit o serie de bloguri dar totuși sunt întrebări la care nu ai încă răspunsuri?! Nu mai sta pe gânduri, ia-ți inima în dinți și întreabă. Vei rămâne surprins cât de repede îți vor răspunde oamenii din spatele acelor articole, acelor bloguri.
Rolul planificării în lumea vacanțelor
Revenind, conceptul Do It Yourself, înseamnă să îți rezervi și planifici vacanța de unul singur, dar asta nu înseamnă că ești singur, ci doar că toți pașii necesari rezervării și planificării sunt doar în mâna ta. Tu ești cel care culege informația, care o filtrează, care decide ce și cum și care în final, vei avea rolul de actor principal. Tu știi cel mai bine, ce îți place, ce vrei să faci și cum să îți petreci timpul, în așa fel încât sejurul să devină o oază de relaxare, într-o lume plină de stres și muncă. Și vrei să îți spun ceva? Cu cât vei ști mai bine să planifici o vacanță, cu atât vei ști mai bine să îți planifici întreaga viață! Dacă cauți puțin pe internet, pe Google mai exact, vei vedea că în România sunt foarte multe bloguri, site-uri web care oferă servicii, ponturi de vacanță pentru a te ajuta să îți construiești un sejur de acest tip. Aceste platforme sunt agenția ta, în lumea vacanțelor de tipul Do It Yourself. Deosebirea este cât se poate de simplă. Nu te costă nimic. Totul este oferit gratuit…
Și platforma de față se încadrează perfect în descrierea de mai sus. Și noi, ca și alte bloguri existente pe piață, încercăm să vă facem cunoscute o serie de informații prin care să vă ajutăm să decideți următoarea vacanță. De multe ori nu totul se reducere la a găsi un preț bun, de a găsi cea mai ieftină combinație de zbor și de opțiune de cazare. Uneori, cel mai ieftin zbor presupune să vă întoarceți la ore mai puțin potrivite sau să faceți o escală mai lungă. Dacă sunteți în familie, alături de copii, cu singuranță aveți o problemă și nu veți alege ceva de genul. În plus, am studiat mult piața și sunt multe platforme care ofere vacanță în Tenerife, spre exemplu, dar la începutul lunii ianuarie. Într-adevăr atunci e mai ieftin și ghiciți de ce?! Pentru că vremea nu este așa de bună, temperaturile sunt mai mici în acea perioadă. Din păcate multe platforme nu vă spun care este media temperaturilor în perioada respectivă. Asta a fost ideea noastră. Să integrăm cât mai multă informație, ca oricine să poată decide singur dacă este sau nu bine pentru el. Noi nu mergem pe principiul prețului cel mai accesibil, ci pe principiul că nimic nu este perfect, nu poți oferi ceva ce se pretează tuturor. Nevoile sunt foarte diversificate, motiv pentru care și platformele de acest gen sunt multe. S-ar putea ca mai devreme sau mai târziu ideea să fie copiată și în piața să mai apără și alte platforme care vor încerca să agrege cât mai multă informație, să ofere pe tavă oamenilor un articol care să le dea toate îngredientele pentru a decide dacă o destinație sau un pont este bun sau nu pentru ei. Nu ne speriem, ba mai mult, ne bucurăm. Concurența înseamnă inovație și nu în ultimul rând aduce un beneficiu important pentru client: ridică standardele, ridică nivelul calității serviciilor oferite.
Am cunoscut foarte mulți oameni care nu au încredere în acest concept, tocmai prin prisma faptului că de multe ori lucrurile nu sunt transparente. Oamenii nu știu cum funcționează, nu știu din ce câștigă platformele de acest gen, pentru a avea încredere, pentru a le folosi. Vă îndemnăm să le folosiți cu încredere. Pe de altă parte, vă rugăm să fiți foarte atenți la detalii și la costurile asociate. Obișnuiți-vă să vă identificați nevoia și să citiți cât mai multe detalii înainte de a purcede în a concretiza rezervarea.
Un exemplu, cât o mie de cuvinte
În cele ce urmează vă vom oferi exemplul nostru, cum procedăm noi când vine vorba de a planifica următoarea vacanță. În primul rând este foarte important să te cunoști, să știi ceea ce îți dorești. În al doilea rând e foarte important să știi care este prioritatea ta, care este bugetul și cât de mult vrei să te întinzi. Pune pe hârtie sau într-un Excel, 5 lucruri pe care vrei să le faci în următoarea vacanță. Să spunem că ai vrea să pleci cu partenera ta undeva într-un loc romantic, dar pentru voi romantismul nu înseamnă doar un hotel de 4-5 stele și restaurante pe măsură. Pentru voi, romantismul înseamnă să fii singur cu ea, să stați amândoi pe o insulă, pe o plajă, să vedeți răsăritul și apusul împreună. Nu știu dacă ai observat dar deja am extras câteva elemente. Vrei o insulă, vrei să fie ceva mai puțin locuit, vrei o plajă, vrei ceva deosebit. O dată ce ai pus cele 5 lucruri pe foaie, începe și caută cel puțin 10 destinații care să satisfacă nevoile exprimate de cele 5 lucruri. Cu siguranță Parisul nu o să fie o destinație pentru exemplul de mai sus. Ai nevoie de niște indicii? Caută. Culege informația. Nimeni nu s-a născut învățat. Informează-te și vezi care este prețul aproximativ al unei excursii în fiecare destinație aleasă. Pune pe foaie cu grijă toate implicațiile în a vizita respectiva zonă. Vezi dacă poți ajunge acolo cu mașina, cu avionul sau cu feribotul. Verifică programul feribotului. După ce ai făcut o analiză detaliată, decide-te asupra a 3 destinații care te-ar încânta. Și acum vine partea ce mai grea. Caută, caută și iar caută. Orice blog, platforma online este aliatul tău. Orice mijloc prin care prinzi o ofertă bună pentru una din cele 3 destinații, poate fi la un moment dat un candidat la o alegere finală. Ai răbdare. Nu va trece mult timp până când vei găsi ceva pe placul tău și vei trece la pasul următor, la rezervare.
Asta e algoritmul pe care îl folosim noi. Modalitatea prin care alegem o vacanță așa cum ne dorim, o vacanță doar pentru noi. Sperăm că va plăcut articolul nostru, și cei care ați apelat numai la agenții până acum, v-am trezit un interes de a vă construi propria vacanță, așa cum o doriți. Vă lăsăm pe voi să ghiciți cu ce vom continua săptămâna viitoare. 🙂