Acum o săptămână am promis că vom reveni cu un articol statistic despre cele mai vizitate destinații, un articol care să ne ajute să înțelegem anumite concepte pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când ne gândim să stabilim propria destinație pentru următoarea vacanța.
Conform unor statistici Eurostat, publicate la sfârșitul anului 2018, se pare că în 2017, cea mai vizitată țară din Europa a fost Spania. Surprinzător sau nu, de-a lungul anului 2017, în Spania au fost rezervate nici mai mult nici mai puțin de 306 milioane de nopți. Asta ar însemna cam 20% din toate nopțile rezervate în Europa de-a lungul anului, de turiștii care călătoresc în alte țări decât cele al căror cetățeni sunt. Totodată este interesant că mai mult de jumătate din nopțile rezervate (mai precis, 58%) sunt în una din următoarele 4 țări: Spania, Marea Britanie, Italia și Franța (în ordine). O altă chestie interesantă este că Grecia este pe locul 5, iar Austria pe 6. Analizând puțin cele 6 țări, ar trebui să tragem următoarele concluzii:
- Turiștii preferă destinațiile însorite, iar țările (precum Spania și Italia) care cam tot timpul anului beneficiază de o vreme primitoare, caldă – au de câștigat. Germania nu este în top 5, poate chiar din acest motiv.
- Austria, o țară mică din punct de vedere al suprafeței și a numărului de locuitori, surprinde în acest clasement și scoate un loc foarte bun. Un mare aport îl au aici stațiunile în care se practică sporturile de iarnă. Hai să fim serioși, Austria datorită reliefului câștigă foarte mult market share și probabil și locul 6.
- Pentru mine este o adevărată surpriză că Franța este abia pe locul 4. Chiar dacă are o istorie impunătoare, o istorie marcată de multe evenimente, se pare că nu este de-a ajuns pentru a ajunge în top 3. Cred că problema lor o reprezintă puțin bariera de limbă și bucătăria locală care nu este atât de apropiată față de cea a altor state din Uniune. Este suficient să pomenim de tartă, că deja ne întoarcem privirile spre alte destinații. Da, trebuie să recunoaștem că au un vin bun, că au multe feluri de brânză, că au un pain au chocolat extraordinar sau un macarons care mereu ne încântă; dar se pare că nu e de ajuns…
- În fine, să revenim la Spania, care pentru mine nu este nicio surpriză. Spania mi se pare foarte bine echilibrată. Vrei să faci plajă? Ai unde. Ești pasionat de istorie, vrei un city-break? Madridul, Barcelona – reprezintă destinațiile prefecte în acest caz. Vrei să te duci la sky? No problem, nordul țării îți poate oferi această bucurie. În plus, mi se pare foarte echilibrată din punct de vedere al bucătăriei și a prețului serviciilor. Este normal atunci când vorbim de milioane de vizitatori să ai prețurile puțin mai mari, dar să fie totuși într-o limită a bunului simț. În plus și limba mi se pare un atuu. Nu mai zic de oameni, care sunt mult mai primitori și mai calzi decât francezii, spre exemplu.
Revenind la Germania, ar trebui să știți că cei mai mulți turiști sunt germani. Un alt motiv pentru care Germania nu este în topul enunțat mai sus. Ei sunt cei care contribuie la veniturile din turism a altor țări. În plus, se zice că 9 din 10 rezidenți finlandezi participă în domeniul turismului, cu alte cuvinte pentru Finlanda acest sector economic este deosebit de important.
Cum se împart destinațiile de călătorie?!
Având în vedere tot ceea ce am menționat mai sus, putem trage și alte concluzii, ceva mai profunde. Spania este o destinație în care este destul de greu să găsești un preț atractiv, o ofertă foarte bună. Fiind o destinație căutată tot timpului anului, este foarte greu să cătești un bilet de avion cu doar 20 de euro. În Spania, vom regăsi poate cele mai mici variații ale prețului în funcție de luna din an. La polul opus ar fi o destinație precum Grecia, care dacă alegi să te duci în extrasezon vei găsi oferte imbatabile.
Cei de la Momondo, au publicat acum câteva zile un studiu anul, care încearcă să ne facă să nu rezervăm un zbor în ziua plecării. În plus, ei ne precizează că dacă rezervăm într-un moment prielnic, cu aproximativ 69 de zile înainte de data plecării, avem șanse foarte mari să prindem un preț competitiv și să salvăm aproximativ 56% din economii. Apoi, se pare că cel mai bun moment e duminică seara.
Noi avem totuși o părere diferită. Nu este bine să urmezi turma, nu este bine ca toată lumea să rezerve duminică seara, cu fix 69 de zile înainte. În primul rând trebuie să știi cu ce destinație ai de-a face, să știi din ce clasă face parte respectiva destinație. Știm cu toții că în extrasezon, avem șanse mari să prindem reduceri pentru că oferta este mai mare decât cererea. Apoi, dacă dorim să alegem un last minute, ar fi ideal să nu fim mai mult de două persoane. E greu să pleci cu familia într-o vacanță și să găsești un bilet de avion la un preț de 10-15 euro în ultima săptămână, când tu cauți de fapt câte un loc prin avion, la un preț foarte mic. De aceea credem că este foarte important să rezervi fix în funcție de nevoie.
Care este momentul optim de rezervare a unei vacanțe?
Din punctul nostru de vedere, răspunsul la ca această întrebare este depinde. Este greu să dai un răspuns. Dar așa cum am precizat și în articolul anterior, cu siguranță nu de Black Friday, nu de Cyber Monday, nu de Crăciun, nu cu 10 zile înainte de momentul X. Cu mâna pe inimă vă spunem că nu este bine să rezervi biletul și cazarea în aceeași zi. Nu este bine întâi să îți alegi o anumită perioada și apoi să cauți un bilet de avion și o pensiune.
Mindset-ul ar trebui să fie un pic diferit. Caută întâi un zbor, caută oferte, analizează un pic piața. În momentul în care ești convins că prețul biletului merită, alege să-l cumperi. Fii atent la detalii și ai grijă să ai un bagaj de cală inclus, sau să ai o escală rezonabilă ca și timp. În momentul în care ai găsit un bilet și l-ai cumpărat, îți poți înregistra la servici un concediu. Din acest moment, poți începe să te uiți după un hotel, după o pensiune, dar te încurajăm să ai răbdare, să nu te grăbești. Analizează o dată la 2 – 3 zile piața și măcar 2 – 3 platforme online. Caută pe Booking, caută pe Airbnb, caută pe site-urile care oferă ponturi de vacanță. Cu multă răbdare, vei vedea că vei găsi o cameră dublă la un preț foarte bun cu doar câteva zile înainte. De ce? Pentru că sigur mai sunt oameni care au rezervat dar nu mai pot ajunge sau pensiuni care preferă să fie la full capacity tot timpul, decât să țină la preț și să rămână cu camere libere. Totul depinde de tine în cele din urmă. Dacă după mai multe zile de urmărit, decizi că oferta de astăzi e foarte bună, poți să o fructifici fără nicio problemă. Important e să fii tu mulțumit cu alegerea ta.
De ce statistica este totuși importantă?
Nimic nu este întâmplător, din punctul nostru de vedere. Datele statistice relevă multe lucruri, mai ales în acest domeniu, al turismului, dar pe de altă parte nu este deloc bine să vizitezi o țară doar pentru că este cea mai vizitată, doar pentru că alți oameni au recomandat-o. Alege ceea ce îți place, alege ceea ce îți permite buzunarul, alege cu cap și cu răbdare. Vă mai aduceți aminte că răbdarea am zis că e cea mai bună armă în acest caz?
Vă pupăm cu drag și ne auzim săptămâna viitoare cu un nou articol.
Lasă un comentariu