Zilele acestea am fost pe meleagurile Bucovinei și am rămas plăcut surprinși. Ne-a plăcut foarte mult, experiența fiind una foarte frumoasă, comparabilă cu cea pe care am trăit-o atunci când am fost prima oară în Maramureș.
Singurul regret pe care îl avem a fost faptul că totul a fost pe fugă, neavând prea multe zile libere la dispoziție. Dar chiar și așa, a meritat din plin.
Să începem cu începutul și anume cu drumul… Lung. Am mers vreo 7 ore de la București până aproape de granița cu Ucraina – Siret. Aici, am stat câteva nopți la The Frontier Hotel România – hotel de 4 stele, pentru are am scos din buzunar aproximativ 225 RON / cameră dublă / noapte. Hotelul este foarte aproape de graniță și în banii aceștia era inclus și un mic dejun, cu servirea de tipul bufet suedez. Îl recomandăm cu căldură, chiar dacă prețul pare la prima vedere unul piperat.
Atracții turistice
Revenind la Bucovina, principala atracție o reprezintă numeroasele mănăstiri, ridicate acum mai bine de 500 de ani. Să le luăm pe rând…
1. Mănăstirea Putna
Putna este prima mănăstire ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare, fiind de asemenea și locul de odihnă, alături de familia sa. Totodată, Putna este una dintre cele mai frumoase și împunătoare mănăstiri din țară, atât prin arhitectura ei cât și prin cadrul natural în care este plasată.
Noi am ales să o vizităm dimineața, undeva în jurului orei 10 – într-o zi de vineri. Nici vorba de aglomerație la această oră.
2. Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea a fost construită tot de Ștefan cel Mare, fiind probabil, cea mai cunoscută mănăstire din România. Asta se datorează celebrului albastru de Voroneț, culoarea unică cu care sunt pictați pereții acesteia.
Biserica Mănăstirii Voroneț este socotită Capala Sixtină a Orientului pentru marea frescă ce acoperă întreg peretele vectic: Judecata de Apoi. Mai multe despre aceasta, puteți citi aici.
3. Mănăstirea Moldovița
Moldovița a fost construită în 1532 de către Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare și a fost pictată în anul 1537, atât în interior cât și în exterior. Fresca de pe peretele sudic este conservată foarte bine. 🙂
4. Mănăstirea Sucevița
Această mănăstire este considerată a fi sora Moldoviței, amândouă fiind situate în aproximativ aceeași zonă geografică. Mămăstirea este de fapt sora mai mică a Moldoviței, fiind cu aproximativ 50 de ani mai tânără și fiind construită de familia de boieri Movilă. Și ea face parte din patrimoniul UNESCO.
5. Mănăstirea Humor
La fel ca și celălate mănăstiri amintite mai sus, și aceasta are pereții exteriori și interiori pictați. În plus, mănăstirea a fost fortificată în anul 1641 de către Vasile Lupu.
În continuare, vom prezenta și alte atracții turistice care nu fac parte din sfera turismului religios, pentru că Bucovina nu înseamnă doar mănăstiri și biserici.
6. Muzeul satului bucovinean
Un adevărat muzeu în aer liber, în care vei regăsi repere arhitecturale populare din nordul Moldovei. Practic, pătrunzi într-un sat bucovinean, în care vei admira diverse tipuri de case si gospodarii ale zonei, cu toate anexele lor. În plus, se redau foarte frumos și câteva ritualuri din viața familiei bucovinene: nunta și înmormântarea.
Tariful este de 6 lei / adult și programul în cursul verii este până la ora 8 seara și nu până la 6, așa cum încerca să ne păcălească Google.
7. Cetatea de scaun a Sucevei
Este situată în imediata apropiere a muzeului satului bucovinean. Nu reprezintă un mare obiectiv, dar având în vedere că este situată la câțiva metri de muzeul satului, recomandăm o plimbare de câteva minute în jurul ei. Am înțeles că a fost restaurată acum câțiva ani.
8. Muzeul Oualor “Lucia Condrea”
Un muzeu al ouălelor încondeiate ce conține peste 10.000 de lucrări ale doamnei Lucia Condrea. Ne-a plăcut foarte mult modul în care întreaga familie Condrea ne-a povestit despre muzeu și despre câteva dintre cele mai importante lucrări. Peste 30 de ani de muncă pe care puteți să le vedeți pentru un tarif modic de 8 lei / adult. Pentru noi a fost primul moment în care am observat căldura oamenilor din zonă. Din respect față de munca dânsei, nu vom da mai multe detalii.
9. Ceramică neagră de Marginea
Satul Marginea este situat la câțiva km distanță de Mănăstirea Sucevița, către Rădăuți. Este cunoscut pentru complexul de ceramică neagră, unic în Europa. Noi am cumpărat câteva chestii și de-abia așteptăm să gătim ceva în ele, la cuptor, atunci când ajungem acasă. În incinta complexului este și un restaurant de nota 10: La Masa Olarului. Dar mai multe despre restaurant o să povestim în paragrafele următoare, la rubrica Bucătăria bucovineană.
10. Mega Tiroliana “La Palma”
Tot în apropiere de Sucevița, venind de la Rădăuți, după un urcuș consistent și un set de câteva serpentine, veți ajunge în zona – La Palma. Aici, iubitorii de adrenalină, se pot da în cea mai lungă tiroliană din România, ce măsoară peste 1 km. Tariful pentru o trecere este de aproximativ 50 de lei – stând în fund, sau 70 de lei dacă alegeți pachetul “Superman” și în acest caz veți merge doar cu fața și veți sta într-o poziție orizontală, pe burtă. Puteți să închiriați și un Go Pro dacă vreți să imortalizați momentul.
Vă lăsăm un videoclip pentru a vedea ce frumos este. 😀
11. Pietrele Doamnei și Transrarăul
Iată că avem și o destinație pentru iubitorii de munte și anume Pietrele Doamnei. Nu sunt trasee montane dificile, chiar dacă o porțiune era marcată ca fiind dificilă. Din păcate în weekend traseul de la Cabana Rarău (acolo unde poți lăsa mașina) până la Pietrele Doamnei este plin de turisți și majoritatea nu sunt echipați așa cum ar trebui. Traseul este unul mediu din punctul nostru de vedere, cu o porțiune de lanțuri către final, atunci când se urcă către platou. Am surprins niște poze care cu siguranță vă vor stârni interesul:
Notă: La Cabana Rarău se poate ajunge urcând pe drumul Transrarău, ultimii kilometri fiind o adevărată provocare dacă vrei să urci cu bicicleta.
12. Salina Cacica
Dacă aveți timp la dispoziție, puteți vizita și salina de la Cacica.
Noi am luat și o sare de masă, dar apoi am văzut că e plină de E-uri și că expiră la finalul anului. Parcă sarea nu expira, nu? 🙁
13. Tinovul Mare
Tinovul Mare este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România. Nu este altceva decât o mlaștină, în care pânza freatică ajunge aproape de suprafață și astfel se formează o floră specifică, alcătuită în mare parte din mușchi. Dacă doriți o plimbare relaxantă printre pini și merișoare, vă invităm aici.
14. Drumuri cu peisaje pitorești din Bucovina
În Bucovina totul ni s-a părut o atracție: de la drumuri, la casele care se îmbinau perfect în atmosfera bucovineană. Vă mai lăsăm câteva poze pentru a vă convinge să vă planificați cât mai repede următoarea vacanță în această zonă.
Bucătăria bucovineană
Dacă treceți cumva prin Răduți, să vă planificați cel puțin o masă romantică la restaurantul Național. Aici, se pare că s-a inventat și patentat ciorba rădăuțeană. Apoi, dacă treceți prin satul Marginea să nu uitați de restaurantul La Masa Olarului. Puteți să încercați din nou o ciorbă rădăuțeană, sau chiar niște sarmăluțe sau o tochitură moldovenească. În ambele locații vă sfătuim să nu stați la terasă, ci în interiorul restaurantului ca să admirați modul de aranjare al acestuia.
În cazul în care ajungeți și la cabana Rarău (Hotel Alpin Rarău), să nu uitați să încercați niște colțunași bucovineni. Extraordinar de buni. 🙂
Iar dacă doriți și un pește (păstrăv) proaspăt la grătar, vă recomandăm Păstrăvăria Casa Ott din Prisaca Dornei (foarte aproape de Vama). Asta dacă v-ați săturat de mâncare grasă.
Dacă aveți drum prin satul Clit (situat între Marginea și Solca) și dacă vacanța pe la sfârșitul verii, puteți cumpăra mure de la un domn din grădină. Prețul este de 10 lei / kg și de obicei primiți și un 10% în plus dacă cumpărați peste 2 kg. Numărul dânsului de telefon este înscris pe pancartă, în partea dreaptă a pozei de mai jos.
Ne-a plăcut foarte mult în Bucovina și de-abia așteptăm să mergem și data viitoare.
Lasă un comentariu